Facebook Instagram


Hlavní stránka > Příběhy

Příběhy

Doporučeno Obrázek k Fotoskupina pěti v kontextu velkých změn
76. Médium papír

Fotoskupina pěti v kontextu velkých změn

Pro zájemce o historii fotografie sepsal Antonín Zezula několik poznámek o vývoji dobového nazírání proměny fotografického vyjádření v závěru 20. a počátku 30. let minulého století. Řeč bude především o Fotoskupině pěti v kontextu dobové tvorby.

Číst dále…

Obrázek k Vize iluzí - Iluze viděného

Vize iluzí - Iluze viděného

V minulých několika dnech proběhla v jedné z významných vil brněnské židovské architektury na Hlinkách krátká, zato však velmi poutavá výstava umění 30. - 50. let. Výstavu a zejména vernisáž s báječnou komorní hudbou a neméně báječným vínem jsme si moc užili, a rádi bychom se proto s těmi z Vás, kteří se nemohli dostavit osobně, podělili o zážitky alespoň touto cestou.

Číst dále…

Obrázek k Velikáni umění v knižní kultuře
72. Bibliofilie a vzácné tisky

Velikáni umění v knižní kultuře

72. aukce věnovaná Bibliofiliím a vzácným tiskům nabízí sběratelsky nesmírně zajímavou a bohatou paletu knih. Mnohé z nich představují svébytná umělecká díla, výtvarně zpracovaná legendami zejména české umělecké scény. Komentář k průnikům světa výtvarných děl a knižní kultury napsala doc. PhDr. Alena Pomajzlová, Ph.D.

Číst dále…

Obrázek k Útěcha bydlením. Život soukromého sběratele za železnou oponou.
70. Sbírka Alexandra Skalického a další vybraná díla českého výtvarného umění.

Útěcha bydlením. Život soukromého sběratele za železnou oponou.

Představujeme Vám publikaci mapující sbírku Alexandra Skalického. Je to kniha o sbírce výtarného fotografa a fotografujícího výtvarníka. Jedinečného člověka, kterému minulý režim znemožnil dokončit studium výtvarného umění na akademii, přes všechno úsilí se tomuto zločinému režimu však nepodařilo zlomit jeho vůli a lásku k umění, které mu celý život skýtalo útěchu a povzbuzení.

Číst dále…

Obrázek k Z Glasgow do Brna a zase zpátky? Rané fotografické studie zmizelé Británie z moravské sbírky
7. Fotografie a práce na papíře

Z Glasgow do Brna a zase zpátky? Rané fotografické studie zmizelé Británie z moravské sbírky

V 7. online aukci Fotografie a práce na papíře mají sběratelé možnost získat fotografie z Velké Británie starší 120 let. Bylo by nesmírně zajímavé zjistit, jak se fotografie z Anglie a Skotska z konce 19. století dostaly až do moravské soukromé sbírky. Jaký asi bude jejich další osud? 

Číst dále…

Obrázek k Mona Lisa ze Seiny
7. Fotografie a práce na papíře

Mona Lisa ze Seiny

Příběh velmi známé tváře neznámého děvčete, které se utopilo v Seině a jejíž tělo řeka vydala jen pár metrů od Louvru. Za života byla dívka neznámou, po smrti se stala pařížskou celebritou rodícího se dvacátého století.

Číst dále…

Obrázek k Zlatý hřeb ze zlaté éry kartografie
7. Fotografie a práce na papíře

Zlatý hřeb ze zlaté éry kartografie

Aukční dům Zezula objevil v soukromé sbírce, či spíše domácí knihovně, kartografické dílo za statisíce korun. Jedná se o ranné vydání Orteliova Teatrum Orbis Terrarum, což je jeden z prvních atlasů světa. Všech 53 map je dobově kolorováno. První vydání spatřilo světlo světa v roce 1570.

Číst dále…

Obrázek k ArchaWood - příběh subfosilního dubu
68. Vánoční aukce

ArchaWood - příběh subfosilního dubu

Příběh stolu vyrobeného z dva tisíce let starého dubového dřeva, které čekalo celá staletí pohřbené pod sedimenty v hloubi jihomoravských lužních lesů.

Číst dále…